GRUNDLÄGGANDE BASTU ANVÄNDANDE RIKTLINJER

Bastu är ett utmärkt sätt att varva ner, koppla av och värma upp under det kalla vädret. Bland många hälsofördelar, bastu är tänkt att vara kunna lindra smärta, förbättra prestanda i idrott, tillfälligt lindra förkylningssymptom och minska stress. Det är dock viktigt att använda en bastu i moderering.

Undvik bastur om du har några hög risk medicinska tillstånd. Bastu är anses säkra för de flesta användare, men vissa människor behöver vidta extra försiktighetsmått. Om du är tar medicin eller har några medicinska tillstånd, också om du är gravid eller försöker att uttänka- alltid checka bastu ifrågasätta med din läkare först. Vissa sjukdom, så som förkylning, kan fördel från en kort besöka. Andra kanske skaffa värre. Du borde definitivt undvika använda bastu, om du har högt blodtryck eller hjärtsjukdom.

I ett ångbad (även kallat ryska) de luft temperaturen når 70 ° C och fuktigheten når 80-100%. Innan gående till bastun rummet du behöver ta en dusch och stanna i bastun under de första 10-15 minuterna. Det rekommenderas att besöka bastun 2-3 gånger. Innan du går till bastun igen är det bra att svalna för undvika stress på det hjärt. Låga temperaturer och hög luftfuktighet låt bli frustrera inte människor, men de är angenämt värmning upp och avkopplande.

Användande en måttlig temperatur på ca 70 ° C är fördelaktig inte bara för din hälsa utan också för din bastu, vilket är viktigt om du sök till förlänga dess livslängd. Hög fuktighet och måttlig temperatur förhindra från timmer split, gap i väggar och harts läckage, vilket maj uppstå om extremt hög temperatur är används. Att generera hög fuktighet, vattna den bänkarna och bastu väggarna innan vändning på värmaren / tändved upp ugnen. Detta kommer inte att tillåta för trä till torka ut och förhindra frän rörelse i väggarna, som kan visas för sin naturliga ursprung sätta i extrema förhållanden. Därför vi rekommenderar vattning det bastun före använd och klibba till måttliga temperaturer under 80 ° C och sålunda åtnjuter hälsosam badning förnimmelser. Dessutom, specialisten säga att de bäst hälsa effekter kan uppnås av användning de bastun 4 till 7 gånger i veckan vid en temperatur av under 80 ° C, för approximativt 20 minuter på i taget.

GRUNDLÄGGANDE BASTU ANVÄNDANDE RIKTLINJER

Det är viktigt att följa viss bastu säkerhet och hälsa riktlinjerna varje tid du besöker en bastu.

 1. Aldrig bära någon smycken i en bastu och se till att din baddräkt inte innehåller några bantning paneler eller meeller tall delar. Meeller tallen maj värma upp och eventuellt bränna hud.
 2. Aldrig bära någon krämer eller lotion. De inte bara springa med din svett och göra en oljig mess, men också de kommer täppa upp dina porer och behålla huden från att andas och svettas.
 3. Föra en ren bomullsduk att sitta på. Detta vill hjälper hålla dig ren, liksom skydda de bänkarna från kropp oljor.
 4. Skydda håret med en handduk eller turban, oavsett dess längd. Den intensiva värmen kan torka ut hårets axlar, vilket får håret att vara spröd och eventuellt bryta av.
 5. Ät inte förut du ta en bastu såsom du kunde bli illamående.
 6. Aldrig äter i bastun eller dricka alkoholhaltig drycker. Dricka alkohol kan eventuellt lägre blodtryck och orsaka yrsel.
 7. Var mycket försiktig när du flyttar i bastun, som bänkarna och golv kan vara hala.
 8. Aldrig kasta vatten på stenarna när det finns människor nära kamin, därför att het ånga kan bränna huden.
 9. Efter att ha lasta avt bastun, gå in i kallare luft, en simbassäng eller en kall dusch att svalna.
 10. Alternera mellan heta och kalla för att få ut mesta möjliga av en bastu upplevelse.
 11. Att hindra din kropp från dehydrering, drick massor kallt vatten – mellan 2-4 glasögon – efter att ha lasta avt bastun.
 12. Följ upp med en dusch, men skippa på tvål. Starta bort med att använda varmt vatten. En gång svetten alla borta, sänka temperaturen till en behagligt sval en. Detta kommer hjälpa din kropp i svalna ytterligare.
 13. Om du måste använda tvål, gå till en mild, naturlig tvål. Bastur orsaka din porerna att öppna upp och hårda tvålar kan irritera din huden.
 14. Fuktar din hud efter att du använt bastun. Din hud kan snabbt bli torr när den träffar luften igen.
 15. Hålla till moderat temperaturer av runt 70 °C och uppnå de bästa hälsa effekter från bastun.
 16. Stanna inte i en bastu för längre än 15 till 20 minuter. Det är okej att få ut tidigare om du börjar känna sig obekväma. Människokroppen är inte gjord för att motstå sådana höga temperaturer under långa perioder tid.
 17. Lämna det bastun omedelbart om du starta känna dig yr, illamående eller lätthuvud.
 18. Lämna inte barn eller funktionshindrade människor utan övervakning i bastun. Bastu är strängt förbjudet för spädbarn och inte rekommenderas för yngre barn.
 19. Lämna inte bastun obevakad, om du använder den trä-brännande värmaren.
 20. Inte häng kläderna för att torka i bastun, eftersom det kan orsaka brand-risk.
 21. Vila i minst tio minuter efter att ha komma ut ur en bastu. Inte hoppa rakt till din nästa träningspass. Istället hitta en cool plats där du kan sitta still eller lägga nedåt. Detta kommer ge din kropp några tid att hämta sig och din hjärt takt till sakta ner.

BASTU UNDERHÅLL RIKTLINJER

BASTU RENGÖRING

Korrekt underhåll av bastun kommer att behålla miljö ren, förhindra bakterier och mögel växer, och se till att du får en bra upplevelse varje tid du använder den.

Håll din bastu ren för att förhindra uppbyggnad och spridning av bakterier. Tvätta din fötter innan inträde till bastun. Som din bastun rutin kan inkludera hoppa in i sjön och går fram och tillbaka många tid, se till att du inte tar onödiga skräp.

Skrubba de bänkarna, väggar och ryggstöd efter använd. Om du har en personlig bastu och använder det regelbundet, du vill vilja rengöra det en gång i veckan användande en naturlig rengöring produkt, såsom vinäger. Aldrig använd någonting med kemikalier. Här är vad du börde göra:

 • Vakuum bastuna för att bli av med damm, hår och döda hudceller.
 • Doppa en handborste i en hink med vatten och skrubba ner alla områden. För att desinficera det bastu, torka ner bänkarna och ryggstöden med utspädd vita vinäger.
 • Använd bakpulver på envisa fläckar, särskilt oljebasera.
 • Skölj det trä med rent vatten när du är färdiga.
 • Om fläck är särskilt svår att få ut, använd en lätt sandpapper att sand ner det delen av träet.

Också göra säker att rengöra det aska från trä-brinnande ugn vardera tid efter bastu användande. Rengör aldrig den medan den fortfarande är varm, låt den svalna dun först.

BASTU VENTILATION

Ventilera bastun vardera tid efter användande. Efter använd, en gång du rengöra bastun, lasta av dörren öppen i den varm säsong och ventilation-håls i den kall säsong så att bastun kan luftas ut helt.

Tömma trä hink och placera det uppsida ner att torka, företrädesvis utanför den bastu.

Lyst upp värmaren att göra säker den är helt torr efter bastu användande.

REGELBUNDEN UNDERHÅLL

Skölja ut bastu. Rengör ut din bastu med tvål, utspädd vit vinäger, bakpulver och en slang för till skölja ner det. Du inte vill ha något starkare än en mild rengörare, så undvik starkare kemikalier. Också göra säker att rengöraren är lämplig för träyta i fuktig rum och följ instruktionerna och aldrig rengöra en bastu medan det är ändå varm, låt den svalna dun.

Sand bankarna årligen. Åtminstone en gång per år, göra säker att sand ner dina bänkar med fint sandpapper. Detta kommer att hjälpa till att bli av med orenheter som kan ha samlades över året, liksom släta ut ytan igen. När du är klar, träet borde vara ”som ny” vit färg.

Rengör ut mögel. Om du märker mögel, gå efter det omedelbart.

Moppa golvet. Det kan vara välgörande att moppa golvet med en deodorizing renare att bli av med någon odör vänster över. Kom ihåg att undvika starkare kemiska rengöringsmedel, och hålla sig till tvål och vatten.

Periodiskt tryck tvätta det yttre. Om din bastu är en separat byggnad utomhus, använd en tryckbricka för att rena-av utsida. Detta kommer att hålla din bastu ser trevlig. Var mycket noga med att inte använda tryckbrickan på interiör. Träet inuti bastun är mjukare, och tryckbrickan kan skada den.

Utför allmänt underhåll. Som någon rum eller byggnader, din bastu kommer antagligen också ha liten saker som behöver arbete. Göra säker att dra åt alla lösa skruvar och borsta ut vatten fläckar som de framträder. Detta kommer att hålla din bastu i gott skick och förhindra att du behöver göra mer arbete senare. Om din bastun har en trädörr kan fuktigheten kan orsaka dörren att svälla. Håll ett öga på dörrens gångjärn att se till att den öppnas och stängs ordentligt.

BASTU BEHANDLING

BASTU EXTERIÖR

Furu

Furu är ett naturlig materiale och det förändringar beroende på väderförhållandena. Därför rekommenderas det att bearbeta bastu exteriör omedelbart efter församling med trä impregnering att skydda den och förlänga dess livslängd. Vi definitivt rekommenderar att du bearbeta dörrar och fönstren med ett trä impregnerings medel, och göra det nämligen både insidan och utanför. I allmänhet, vi rekommenderar för det avslutande efterbehandling en väderskydd färg som kommer att skydda trä emot fukt och UV-strålning efter det att produkten är montera. Konsultera en specialist beträffande färger som är lämpliga för obearbetade barrved och följ färg tillverkare instruktioner. Bastu service livslängd kommer att bli mycket längre efter har korrekt målade. Vi rekommenderar att du inspekterar det noggrant minst en gång per år.

Användning av olja

Över tiden träet påverkas på grund av solljus, nederbörd och andra väder förhållanden, därför den utsida av bastu skall oljas minst två gång per år för att hålla färger och utseendet. Linolja är en av våra rekommendationer för de yttre delarna eftersom det är naturlig bildar ett väderbeständigt lager, tjockare trä och bringar ut dess konsistens. Vi rekommenderar starkt att behandla dörr och fönster med en trä impregneringsmedel, både insidan och utsidan, för att skydda dem från att vrida.

Termo-trä

Alla trä produkter, inklusive de som produceras av termo trä, det är mandatärmakt att impregnera för att skydda dem vid olika väder förhållanden. Semi-transparent olja, vax eller pigment beläggning skyddar termo trä från exponering för UV och bibehåller sitt naturlig utseende. Oftast brunt pigment innehållande utomhus olja eller målningar används. Efter beläggning termo trä ser lite mörkare.

BASTU RUM

Användning av olika bastu trä oljor för speciella delar – kommer att hålla naturlig trä färg, minska fuktabsorption och skydda mot smuts. Innan du börjar använda bastun du skall bestämma om du håller bastun naturligt eller om du är villig att använda konserveringsmedel inne i bastun. Du kan också använda den endast för speciella delar, som bänkar, golv eller för hel ytan inuti. Bastu träolja kommer att hålla den naturlig trä färgen, minska fuktabsorptionen av trä och skydda den mot smuts.

Korrekt underhåll av bastun kommer helt enkelt att förlänga sin livstid.

Viktiga länkar: